Simpananku

mintk tulun ye....like page ini NURISA COLLECTION

KONON HIGH END TAPI FAKE

Mekap.
Apa yang buat korang beli satu-satu barang mekap tu?
✩jenama?
✩harga?
✩kualiti?
✩trend?

✩jenama
Rasanya semua pun tahu, yang membawa nama besar, dengan duta cantik jelita tu, harganya tak murah. Harga maskara seketul pun cecah 100. Yang ori la...kalau yang klon tu, murah berlambak orang jual....yang beli pun berlambak juga....

✩harga
Setengah makeup junkie memang tak kisah nak belanja untuk penuhkan laci meja solek dengan barang mekap(yang kebanyakannya koleksu lana tu belum buka pun..). Murah ke mahal sapu je. Janji napsu membazir terisi...

✩kualiti
Ada orang pilih beli kerana kualiti. Nak yang berjenama gah saje..baru kualiti melampau kelasnya....

✩trend
Yang ini pula pantang dengar keluaran musim terbaru. Koleksi winter, summer, autumn...keluar baru beli. Keluar baru beli...tambah sekarang tengah in, bb cushion...

Aku?
Boleh kata semua kategori yang aku senarai kat atas tu memang pertimbangan aku kalau nak beli mekap. Aku memang belum mampu nak beli naked by urban decay tu...1 pallet ori harga cecah 200...tapi tak la aku beli pun naked murah tu...bukan apa...dulu aku pernah tengok beauty guru advise, mekap untuk mata(shadow,liner n maskara) jangan beli yang fake. Untuk muka(primer/foundation) pun jangan beli yang fake. Untuk bibir pun jangan beli fake.

Biar murah, tapi ori. Jangan branded tapi fake.*naked pallet cuma ada naked 1,2,3 n smokey. Lain dari yang aku sebut ni, klon la kot.

TERJEBAK KERANA LEE MIN HO

Assalamualaikum dan hai semua....

Korang pernah tonton video promo 11 street?
Ala..yang lee min ho dengan emily tu la...

Sesungguhnya aku dah terjebak...ini semua salah lee min ho!

Apa benda 11 street tu?

11st
klik gambar untuk link
Kalau korang biasa shopping dari laman-laman macam zalora, lazada...ha, 11 street ni portal shopping online la...

Sawan aku dibuatnya. Sebab boleh tahan juga harga yang ditawarkan..bukan tu je, boleh tebus kupon bonus atau kredit yang boleh dugunakan semasa checkout nanti..

Kalau korang sign up, korang akan diberi kupon percuma rm10. Lepas dah sign up, login dan boleh mula memburu. Macam- macam ada. Dari barangan elektrik, sampai mi segera pun ada. Dan diskaun yang ditawarkan memang boleh mengundang sawan! Hahaha...

Membeli di 11 street memang sangat mudah. Semudah makan abc je..
setakat dah dua kali membeli thru 11st, memang tak ada masalah...smooth je..kira mudah sangat la, sebab tak perlu buka window lain untuk payment. Untuk pengguna telefon pintar pun ada apps yang boleh korang muat turun di google play atau apple i store.

Eh..nanti-nanti aku update gambar barang yang aku dah shopping thru 11st.
Daa...

BILA HIDUP BAKAL BERUBAH 360°

Assalamualaikum dan hai semua....

Sukar nak jelaskan mengapa hidup aku bakal berubah 360°…
Bukan suka-suka boleh berkongsi cerita...
Cuma aku berharap kalian boleh doakan aku diberi kekuatan dan ketabahan yang luar biasa...
Jujur aku katakan, aku rasa bersalah tiap kali memandang tepat ke mata bintang hati berdua tu..tapi ini adalah yang terbaik untuk kami, In Shaa Allah.
Hidup adalah perjuangan tanpa henti-henti..tak perlu menangisi hari kelmarin..

::REVIEW:: SEQY BEAUTY BB CREAM

Assalamualaikum dan hai semua....

Kalau korang ni follow blog aku dah lama, mesti korang perasan, aku gila bb cream. Sejak jatuh cinta dengan bb cream, memang aku tinggalkan normal foundation tu.

Aku tak tau la kalau korang tahu yang bb cream ni bukan berasal dari korea. Tapi penggunaan bb cream dipopularkan oleh orang korea. Nak tahu kenapa? Sebab asalnya bb cream ni fungsi asal dia sebagai soothing balm selepas pembedahan plastik. Tau-tau je la, korea dan plastik berpisah tiada...ecewah!

Biasanya bb cream yang popular dalam pasaran sekarang kebanyakannya dari korea tapi kali ni, yang aku nak cerita ni, adalah keluaran anak tempatan.

Korang tak salah baca. Memang total 100% made in malaysia!
Tu dia...seqy beauty in da house!!!!
Sebenarnya beli dah agak lama juga....cuma baru kali ni berkesempatan nak tulis review......
*mak cik ni menulis bila ada mood anak-anak...*

Details ingridient korang boleh google sendiri kot..kalau aku tulis pun korang skip kan...macam la aku tak tau...*hewhewhew*

Seqy beauty bb cream ni ada tiga tona, light(1), natural(2) dan brown(3). The one i bought was in natural(2) shade.*tetiba cakap jawa pula*
Satu tiub berisi 15ml. Sikit? Pada aku okey la. Sebab pakai sikit pun dah boleh cover satu muka tahu?
Slim je packaging. Comel. Aku suka.
Bentuk pump dia unik. Tapi keunikan ni membuatkan aku kerugian bb cream beberapa kali. Sebab terpancut ke lantai, bukan ke belakang tangan. Akhirnya aku cabut kepala pump tu. Baru la selesai masalah.


Background gelap ada flash

Aku ada sedikit menyesal sebab pilih shade natural ni. Sebab tone dia bit orange-ish kat aku. Tapi tekstur bb cream ni tak heavy. Sangat ringan. Bila dah blend rasa macam tak pakai apa-apa. Mula-mula tu aku tak percaya juga bb cream dengan tektur yang ringan boleh bagi coverage yang baik, tapi sangkaanku salah rupanya. It did as its claim. Coverage medium, but buildable untuk dapatkan flawless efect. Korang tepek 2 layer pun still tak rasa heavy. Jadi tak perlu risau okey.

Untuk kawalan minyak, bagi aku okeyla. Bahagian t-zone aku berminyak lepas beberapa jam. Tapi tak la tahap boleh goreng telur punya. Tak nampak cakey bila berpeluh, senang nak remove. Pernahla ada satu malam aku letih sangat, balik rumah terus tertidur tak cuci muka......tapi...kulit tak naik jerawat pun! Yay! Ini menunjukkan bb cream ni tak menutup pori kulit dan membenarkan kulit bernafas dengan gembira..hoho...(tapi jangan amalkan selalu ye nak..)

Kesimpulannya, seqy beauty bb cream ni sangat-sangat berbaloi ada dalam beg mekap setiap wanita dan gadis. Buatan anak tempatan, halal, ada kelulusan kkm lagi...harga rm55, masih reasonable pada aku. Mana nak beli? Boleh beli dekat facebook page seqy beauty.

::REVIEW:: BLINQ SKIN CARE

Assalamualaikum dan hai uollss...

Serius wei..aku rindu sangat nak review beauty product..sangat rindu....

Baru-baru ni aku dapat peluang cuba blinq skin care yang upgrade version. Alhamdulillah rezeki kan....kebetulan sangat masa tu kulit aku tengah 'mengamuk'. Jerawat pas baton tumbuh silih berganti. Stress aku dibuatnye...

Dalam skin care ni ada 4 item. Cleanser bar, serum, day cream dan night cream.
Serum tu cukup2 seminggu je untuk sampel ni..sedey..

Cleanser bar dia ada light herbal scent..a nit flowery maybe..entah rak pandai la nak terang. Tapi bau dia tak la wangi melampau..just nice aje...tak berapa berbuih(cleanser banyak buih mungkin akan mengeringkan kulit tau). Paling best tak ada rasa kering selepas bilas dan muka rasa segar je.

Serum dia favourite aku. Sangat2 cepat meresap dan sangat efektif menentang jerawat! Jerawat yang mengamuk kat muka aku tu, 2 hari je dah surrender okey. 2 hari. How cool is that?

Day cream. Yellowish in colour. Creamy dipegang, tapi tak oily. Bila blend, rasa cam bedak pula. Tapi memang tak ada sticky feeling macam kebanyakan cream lain.

Night cream. Tektur macam heavy tapi tak sebenarnya. Macam day cream juga, bila blend in rasa macam bedak. Yang penting tak oily and sticky!

Ini gambar 1st day pakai dan hari ni. Sorry lighting tak berapa sama. Tapi tak mainla filter, 360 or camera beautification okey...mekap pun tidak tahu?  

Dalam gambar tu jerawat tak nampak sebab tumbuh betul2 kat puncak bibir atas tu. Tapi, merah2 tepi hidung dah kurang, muka lebih moist dan yang penting aku rasa warna kulit dah lebih sekata(perasan!)

Agak2 boleh taj jadi duta produk? Hihi...

Sorry la aku tak dapat nak terangkan detail ingridient...tapi korang boleh je jenguk fb page blinq hq untuk info lanjut...aku lebih kepada nak review sebab, bila aku cari skin care, aku nak review yang honest..bukan setakat nak ambil hati sebab ko dapat free..